lørdag 1. mai 2010

Første MGP-semifinale

Mens folk marsjerer for flere Gro-dager, nærmer MGP-uka seg med stormskritt.

Ikkedenjanthomas gjør derfor et lite comeback, og vurderer i første omgang låtene fra den første semifinalen, som arrangeres tirsdag 25. mai.

Terningkast for antrekk får den andre Jan Thomas stå for. Her er det MGP-faktor, moduleringer og selvfølgelig de mannlige deltakernes utseende som skal bedømmes.

1. Moldova
Sunstroke Project & Olia Tira - «Run Away»



For en start på MGP-festen! Moldova var MGPs moralske vinner i fjor, og risikerer å bli det samme i år. «Run Away» har alt. Vindskjeve fioliner, snatrende og catchy trompet, grusomme klær og en solid dose katastrofalt harry eurotrash. Middels bra vokal underbygger det folkelige balkanpreget.
Terningkast 6.

2. Russland
Peter Nalitch & Friends - «Lost And Forgotten»



Det bare å tørke av seg fliret fra de første tonene. Peter Nalitch blir nemlig en av årets outsidere med et skikkelig etnisk russisk flower power-refreng og sjarmerende skjeggete framføring - inkludert nusselig dramatisering.
Terningkast 5.

3. Estland
Malcolm Lincoln - «Siren»



Begynner lekkert, men alt håp om et durabelig løft forsvinner med tøysete framføring og ei låt som aldri kommer seg noe sted.
Terningkast 2.

4. Slovakia
Kristina Pelakova - «Horehroni»



«Horehroni» tar over horestafettpinnen etter fjorårets «Hora din Moldova». Aber trotzdem, Kristina blir for tekkelig. Av med strømpene og fram med låra, sier nå jeg. Låta blir litt for stakkato - vent heller på discoversjonen.
Terningkast 4.

5. Finland
Kuunkuiskaajat - «Työlki Ellää»



Klassisk MGP-kunst! Her er trekkspill, barføtte blondiner med frekt glimt i øyet og ikke minst - to korte klapp i refrenget! Bonus for å bringe fram denne dypt savnede tradisjonen.
Terningkast 4.

6. Latvia
Aisha - «What For?»



Begynner skandaløst, men tar seg etter hvert opp til å bli jevnt over kjedelig. Pluss for originalt koreografigrep med fattige kvinner som vasker klær og så blir til dansere.
Terningkast 3.

7. Serbia
Milan Stanković - «Ovo Je Balkan»



Ingen gjør sceneshow som serberne. Her viser Milan Stankovic hvordan kyser og folkedrakter kan løfte en middels balkanompahyllest til de så vidt over middels høyder.
Terningkast 4.

8. Bosnia
Vukašin Brajić - «Thunder And Lightning»



Denne er rett og slett udigg. Sangen, og, forsåvidt, og det svakeste bidraget så langt. Delegasjonen greier seg med dagskort på trikken, for å si det sånn. Sendes rett hjem.
Terningkast 1.

9. Polen
Marcin Mroziński - «Legenda»



Begynner pretensiøst, svulstig og pompøst. Akkurat som vi liker det. Blir dessverre streitere etter hvert, men pluss for litt machokjekk mann.
Terningkast 3.

10. Belgia
Tom Dice - «Me And My Guitar»



Smelt!!! Belgia kan bli en outsider. Årets søteste mann hittil - nesten på høyde med en viss X Factor-deltaker. Fin fattigmanns Damien Rice-låt, bittelitt kjedelig, men fine menn med hatt kommer unna med sånt. Jeg sier som Crash Test Dummies; Mmmmmmmmmmm.
Terningkast 5.

11. Malta
Thea Garrett - «My Dream»



Røsslige damer som synger om drømmer og kjærlighet har vært Maltas spesialitet i en årrekke. I år har de gått betraktelig ned i både størrelse og stemmeprakt. Gjesp. Dansende mann med ok kropp og vinger hindrer ener på terningen.
Terningkast 2.

12. Albania
Juliana Pasha - «It's All About You»



Når ikke svenskene gjør det, må andre trå til! Klassisk MGP-låt med smygende vers og oppskriftsmessig, forutsigbart refreng. Lekkert utført - blir en instant Elsker-schlager.
Terningkast 5.

13. Hellas
Giorgos Alkaios & Friends - «OPA»



Hu hei, her var det liv! Vokalisten er ikke så kjekk som Sakis Rouvas, men dette er så maskulint som hoftevrikking og greske rytmer kan bli. Sannsynligvis årets sommerhit på Mykonos.
Terningkast 4.

14. Portugal
Filipa Azevedo - «Há Dias Assim»



Først etablerer Filipa perfekt den gode stemningen fra siste låt på karaokepuben, før hun viser stor stemmekvalitet på ordentlig. Av de bedre balladene så langt, og bør gå videre.
Terningkast 5.

15. F.Y.R. Makedonia
Gjoko Taneski - «Jas Ja Imam Silata»



Studioet ser ut som NRKs gamle «Rondo», og sangen kunne godt vært pauseunderholdning der. Ikke noe vondt om det. Dette er fengende nok, og med en sambucca eller ti innabords blir nok «Jas Ja Imam Silata» en dugandes festlåt. Fet gitarsolo!
Terningkast 4.

16. Hviterussland
3+2 - «Butterflies»



Årets største MGP-skandale! 3+2 skulle egentlig sende låta under, «Far Away» til finalen. Den har speideruniform, boybandstemmer og et saftig driv som aldri avtar, og ville vært kveldens tredje sterkeste låt. I stedet ombestemte de seg, og sender idiotballaden «Butterflies», som fortjener zero points all over.
Terningkast 1.



17. Island
Hera Björk - «Je Ne Sais Quoi»



Hvilken avslutning! Hera er rett og slett nydelig, som en islandsk, trolsk gudinne. Låta oppfyller alle MGP-sjangerkravene og blir en stor partyhit i skeivingbulene. 12 poeng fra homoland til kveldens nest beste bidrag.
Terningkast 6.

1 kommentar:

  1. Er du han journalisten som heter Jan Thomas? Du må dekke Melodi grand prix for VG, ass!

    SvarSlett